Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Mελέτη


 Το 4,3% των θανάτων από πυρκαγιά οφείλεται σε δόλια εγκληματική ενέργεια.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ΜΕΛΕΤΗ ''Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές'', του Υποστράτηγου Π.Σ,ε.α,νομικού, Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τη Συνεργασία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών,για το χρονικό διάστημα (2002-2010) στην περιοχή Αττικής, από τα (326) θύματα της Μελέτης, τα (14), ποσοστό 4,3%, έχασαν τη ζωή τους από δόλια εγκληματική ενέργεια. Από τα εν λόγω θύματα, το 85,7% ήταν.........................

άνδρες και το 14,3% γυναίκες, ενώ τα μισά και πλέον θύματα, 57,1% ήταν ημεδαποί και το 42,9% αλλοδαποί. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν 42,1 ετών και η ηλικία τους κυμαίνονταν από19 μέχρι και 74 ετών.
 Επίσης το 57,2% των θυμάτων θανατώθηκε σε κάποιον εσωτερικό (κλειστό) χώρο, μάλιστα τα μισά εξ αυτών θανατώθηκε σε κατοικία και τα λοιπά σε κτίρια (εκτός) κατοικίας, το 35,7% θανατώθηκε σε μεταφορικά μέσα και το 7,1% σε εξωτερικό (δημόσιο) χώρο.
Εξάλλου λιγότερα από το 1/3 των θυμάτων, συγκεκριμένα το 28,6% των θυμάτων θανατώθηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε με πρόθεση από ''βόμβα μολότοφ'', το 21,4% θανατώθηκε αρχικά με πυροβόλο όπλο ή με μαχαίρι και ακολούθως ο δράστης, για να εξαφανίσει τα πειστήρια προκάλεσε και πυρκαγιά με πρόθεση (εμπρησμό), ενώ τα μισά των θυμάτων, το 50% θανατώθηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε με τη χρήση εύφλεκτου υγρού ή με κάποιον άλλον άγνωστο τρόπο.

Στα συμπεράσματα αυτά, καθώς και πολλά άλλα χρήσιμα, κατέληξε η πρόσφατη Μελέτη ''Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές'', η οποία αναρτήθηκε στο blog http://andrianos-firedepartment.blogspot.com/  ''ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ''

Πηγή: ΜΕΛΕΤΗ ''Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές'' Επιμέλεια, Ανδριανού Γκουρμπάτση, Υποστράτηγου Π.Σ,ε.α,νομικού, και Συνεργασία Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Προϊστάμενου, δρ. Φ. Κουτσαύτη και Ιατροδικαστή, Η. Μπογιόκα.