Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μελέτη

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο, από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Είναι άξιο απορίας πως μετά από τόσες διεθνείς μελέτες - έρευνες που έχουν διαχρονικά διενεργηθεί σε προηγμένες χώρες, και ύστερα από τα κατωτέρω αποκαλυπτικά συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στις Η.Π.Α., στην Ελλάδα το 2013,  το επάγγελμα / λειτούργημα του πυροσβέστη δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα 
αναγνωριστεί, ως ''επικίνδυνο και ανθυγιεινό'';

<<Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, από ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός>>. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μελέτης της USFA/NIOSH, που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α αυτήν τη βδομάδα. Οι ερευνητές της NIOSH, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Danis - Department of Public Health Sciences, διαπίστωσαν  ότι ένας πληθυσμός της μελέτης αποτελούμενος από 30.000 πυροσβέστες από τρεις μεγάλες πόλεις, είχαν υψηλότερα ποσοστά διαφόρων τύπων καρκίνου καθώς και όλων των καρκίνων, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό των Η.Π.Α.
Ευρήματα Μελέτης
Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Ο καρκίνος του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος αντιπροσώπευε τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στον πληθυσμό των πυροσβεστών της μελέτης. Οι πυροσβέστες είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν αυτές τις μορφές καρκίνου.
  • Ο πληθυσμός των πυροσβεστών της μελέτης είχε ένα ποσοστό του μεσοθηλιώματος δύο (2) φορές μεγαλύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης στον υπόλοιπο πληθυσμό των Η.Π.Α. Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανόν τα ευρήματα να σχετίζονται με την έκθεση στον αμίαντο.
  • Οι πυροσβέστες μπορούν να εκτίθενται σε μολυσματικούς παράγοντες από τις πυρκαγιές, που είναι γνωστόν ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο. Οι ρύποι αυτοί είναι υποπροϊόντα  της καύσης, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και διάφορα υλικά στα αποκαΐδια, όπως ο αμίαντος από παλαιότερες δομές.
 
Πηγή: Firehouse.com News 6/11/2013.