Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Απόψεις

Ανοιχτή επιστολή προς Αν. Υπουργό κ. Τόσκα

Ύποπτες οι πυρκαγιές στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας

κ. Υπουργέ,
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι προκληθείσες κατά τις απογευματινές ώρες της 8/82017 πυρκαγιές στη μεθόριο με την Αλβανία, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το καταστροφικό τους έργο. Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν, στην Επαρχία Δέλβινου βρίσκονται σε πύρινο κλοιό στους Δήμους

Δρόπολης και Φοινίκης χωριά της ελληνικής μειονότητας, όπως Βουλιαράτι, Δρόμβιανη, Γράψη, Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι κ.α. Ήδη απειλούνται τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι και το μέτωπο κατευθύνεται προς Δρόβιανη.
Τα πύρινα αυτά μέτωπα, δεδομένης της υποτυπώδους λειτουργίας του αλβανικού δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, της ανεπάρκειας μέσων και δυνάμεων καθώς και του ανεκπαίδευτου και χωρίς σχετική εμπειρία προσωπικού του και λόγω των ευνοϊκών συνθηκών (μετεωρολογικών, καύσιμης ύλης, τοπογραφίας) μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθούν και μεταφερθούν και στη χώρα μας και ν΄ απειλήσουν το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα το δασικό πλούτο μας και τη ζωή και περιουσίες των κατοίκων των ακριτικών μας χωριών, όπως συνέβη το 2011 και το 2000, όπου κατά το έτος αυτό κάηκε δασική έκταση (87.131) στρεμμάτων και βρήκαν τραγικό θάνατο επτά (7) συνάνθρωποί μας από τα χωριά Αγ. Μαρίνας, Χαραυγής, Καστάνης και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Ιωαννίνων.
Οι  ''εισαγόμενες'' πυρκαγιές, ως γνωστόν, είναι κατ΄ αρχήν ύποπτες και πολλές φορές προκαλόνται με ιδιοτελή ή ''ύποπτα'' κίνητρα των εγκληματικών στοιχείων και αποτελούν μια συχνή και σοβαρή απειλή για τη χώρα μας από δράστες της γείτονος, γιατί όταν πλέον εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια έχουν ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, αφού μαίνονται επί ημέρες σε δύσβατες περιοχές της μεθορίου και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή τους.
Οι προαναφερόμενες και σε πλήρη εξέλιξη μέχρι σήμερα δασικές πυρκαγιές στα ανωτέρω μειονοτικά ελληνικά χωριά πρέπει να μας βάζουν σε υποψίες, γιατί είναι πολύ πιθανόν να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, όπως για παράδειγμα την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκεκριμένες πυρκαγιές, αλλά - γιατί όχι - να προκαλέσουν ακόμη απειλή για το δασικό πλούτο της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα και των κατοίκων των χωριών που γειτνιάζουν με την Αλβανία και ειδικότερα τις περιοχές του Ν. Ιωαννίνων. Να σημειωθεί χαρακτηριστικά, ότι η πυρκαγιά σήμερα βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο της Κακαβιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο, όπως πολύ καλά γνωρίζεται, μετά τη συνδρομή μας με εναέρια μέσα, που πολύ ορθά αποδεχθήκατε σχετικό αίτημα και το ικανοποιήσατε, να σταλεί και κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, προκειμένου να συμμετάσχει με τις Αλβανικές ανακριτικές αρχές, στο πλαίσιο της συνεργασίας σε θέματα πυροπροστασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, από κοινού στις έρευνες για τα αίτια των ύποπτων αυτών πυρκαγιών.
Αθήνα, 11 Αυγούστου 2017
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός Π.Σ, ε.α, Νομικός