Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Άρθρο

Οι ''εισαγόμενες πυρκαγιές'', μια σοβαρή και μόνιμη απειλή για τη χώρα.

Άρθρο*: Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ, ε.α, νομικού

  Το τελευταίο διάστημα του Ιουλίου 2011, πληροφορούμαστε από τις αρμόδιες αρχές, ότι στην πολύπαθη από πυρκαγιές Ήπειρο και συγκεκριμένα στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας,  ερχόμενες από τις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας, όπως  του Αργυροκάστρου, Δέλβινου, Αγ. Σαράντα, σχεδόν καθημερινά, κάνουν την εμφάνισή τους στην μεθόριο, όπως χωριά στην περιοχή....................

 Κακαβιάς, Κτίσματα, περιοχή Πωγωνίου, Αργυροχώρι, Ορεινό, Ξηρόβαλτο, Χαραυγή, Αγ. Μαρίνα, Καστάνη, περιοχή Φιλιατών, Σαγιάδα, Παλαμπάς κ.α) δασικές πυρκαγιές, οι οποίες με οποιονδήποτε τρόπο προκαλούνται μεν στο Αλβανικό έδαφος, όμως  λόγω ευνοϊκών συνθηκών, τα πύρινα μέτωπα μεταφέρονται πολύ γρήγορα και απειλητικά για τη χώρας μας. Οι πυρκαγιές αυτές, συνηθίζεται να καλούνται στην πυροσβεστική ορολογία αλλά και ευρύτερα είναι σε όλους μας γνωστές, ως ''εισαγόμενες πυρκαγιές'' και  είναι μια συχνή και σοβαρή απειλή για τη χώρας μας. Και τούτο γιατί οι εν λόγω πυρκαγιές, όταν εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος, έχουν ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, μαίνονται σε δύσβατες περιοχές της μεθορίου  και για τους λόγους αυτούς είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Με τα χαρακτηριστικά αυτά είναι εξ αντικειμένου ζημιογόνες και καταστροφικές, τόσο για το δασικό πλούτο της χώρα μας, όσο  και για την περιουσία συμπολιτών μας. Συνεπώς είναι ένας πολύ επικίνδυνος, ζημιογόνος και απρόσκλητος για τη χώρα μας ''επισκέπτης''.

  Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο - και το λέω μετά λόγου γνώσεως, τόσο από προσωπική γνώση αλλά και την εμπειρία μου -, ότι το επίπεδο ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της γείτονος χώρας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέσων, υποδομών, αλλά και του ελλείμματος στην εκπαίδευση του προσωπικού της, είναι χαμηλό. Για το λόγο αυτό, οι εκδηλούμενες στο Αλβανικό έδαφος πυρκαγιές, πλησίον  των Ελληνοαλαβανικών συνόρων, δεν αντιμετωπίζονται, τις περισσότερες φορές, αποτελεσματικά από τις Αλβανικές Αρχές, και λόγω και των κατάλληλων συνθηκών, όπως πλούσια καύσιμη ύλη, διεύθυνση και ένταση των ανέμων, μεταφέρονται ταχέως στη χώρα μας, με καταστροφικά για την δημόσια και ιδιωτική περιουσία αποτελέσματα. Ενίοτε από αυτές τις πυρκαγιές απειλείται και η ζωή και σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας, όπως τον Αύγουστο  2000, από εισαγόμενη πυρκαγιά στα χωριά Αγ. Μαρίνας, Χαραυγής, Καστάνης και της ευρύτερης περιοχής αυτής του Νομού Ιωαννίνων, κάηκε έκταση (87.131,4) στρέμματα και βρήκαν τραγικό θάνατο επτά (7) συνάνθρωποί μας από τα χωριά  αυτά. Πέραν όμως των ανωτέρω κινδύνων και ζημιών, οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας μας ζημιώνονται και από την προκαλούμενη, εξ αιτίας της συμμετοχής, τόσο με επίγειες δυνάμεις και μέσα, όσο και με εναέρια μέσα,  του μηχανισμού μας δασοπυρόσβεσης στην καταστολή των ''εισαγόμενων'' πυρκαγιών. Εξάλλου  αναδεικνύονται και άλλου είδους προβλήματα, όπως θέματα αποζημιώσεων, από τις ανωτέρω ζημιές. Αυτά βέβαια μπορούν να αντιμετωπισθούν και αναληφθούν από σχετικό πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και Αλβανίας.

  Όμως για να μην αδικούμε μόνον την γείτονα Αλβανία, ''εισαγόμενες'' πυρκαγιές, σε πολύ μικρότερο όμως  βαθμό και σε πιο αραιά διαστήματα,  επισκέπτονται  τη χώρα μας, με λιγότερο όμως καταστροφικά αποτελέσματα, και από  τις άλλες γειτονικές μας χώρες στα βόρεια σύνορά μας. 

Σημείωση(*): Το Άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog http://andrianos-firedepartment.blogspot.com ''ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ''