Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Έρευνα

Αύξηση 52,9% των αγροτοδασικών πυρκαγιών το πρώτο τετράμηνο 2020

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Αρχίζει από σήμερα η αντιπυρική περίοδος του έτους που διανύουμε. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου έχουν εκδηλωθεί στην επικράτεια.....................................

συνολικά (5.425) αγροτοδασικές πυρκαγιές. Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο εκδηλώθηκαν (1.112) αγροτοδασικές πυρκαγιές, τον Φεβρουάριο (1.389), τον Μάρτιο (1.512) και τον Απρίλιο (1.412) αγροτοδασικές πυρκαγιές. Ο μέσος αριθμός των πυρκαγιών ανά μήνα το ως άνω διάστημα είναι (1.356) πυρκαγιές, όταν ο μέσος μηνιαίος αριθμός των πυρκαγιών το ίδιο ως άνω διάστημα κατά την τελευταία δεκαετία (2010 - 2019) ήταν (887) αγροτοδασικές πυρκαγιές. Παρατηρείται λοιπόν κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους 2020 μια πολύ σημαντική αύξηση αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 52,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο διάστημα του 2019, ο μέσος αριθμός ανά μήνα είναι περίπου ίδιος.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30η Απριλίου έχουν συλληφθεί από την αρμόδια διωκτική αρχή του ΠΣ στο πλαίσιο του αυτοφώρου στην επικράτεια συνολικά 56 άτομα (άνδρες 53 και γυναίκες 3), στη συντριπτική πλειοψηφία για εμπρησμό από αμέλεια είτε δασικών είτε αγροτικών εκτάσεων, κυρίως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Ο ως άνω αριθμός συλλήψεων ατόμων για εμπρησμό από αμέλεια (καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών) το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συμβαίνει για πρώτη φορά, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ο διωκτικός μηχανισμός τουλάχιστον στη χρονική αυτή φάση δηλαδή πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και την αποστολή του. Και τούτου είναι πολύ σημαντικό, γιατί η αποτελεσματική λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού πέραν από την καταστολή της εγκληματικότητας μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά και να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών.